Browsing the Општо category...

И неодлучувањето на ВМРО-ДПМНЕ за референдумот е одлука септември 06th, 2018 by Анонимен, No Comments

Деновиве ќе помине рокот во кој ВМРО-ДПМНЕ ќе го објави својот став за референдумот за спогодбата со Грција. Опозицијата и покрај критиките од сите страни за таквата позиција, за неискажување за референдумот, не го промени ставот, иако и неодлучувањето на ВМРО-ДПМНЕ за референдумот е одлука. Зошто ВМРО-ДПМНЕ се одлучи за неодлучување и зошто, веројатно, крајната позиција ќе остане таква? Кои се аргументите за, против или #бојкотирам? ..

 
Категорични, а неинформирани август 30th, 2018 by Анонимен, No Comments

Крајот на јули, почетокот на август и деновиве се објавија најмалку четири анкети за спогодбата со Грција и тоа на МКД.мк спроведена од „Маркет висион“ (јули 2018), на МЦМС спроведена од „М-проспект“ (јули/август 2018), на ИПИС (август 2018), како и на ИРИ (јули 2018). Иако спроведени со разлика од неколку недели, како и со различно формулирани прашања, четирите анкети создаваат основа за почетна анализа. ..

 
Меркел мачител, Меркел спасител септември 10th, 2015 by Анонимен, No Comments

Европската Унија само што помина низ врвот на „должничката криза“ во Грција, се соочи со нова криза овој пат „мигрантската криза“. Европа стана свесна за кризата гледајќи ги неверојатните слики од железничката станица Келети во Будимпешта, мртвото тело на детенцето Ајлан Курди исфрлено на турските плажи, очајни сиријски семејства кои ги ризикуваат своите животи во ноќните патувања за грчките острови.

Но многумина оспоруваат дека станува збор за „мигрантска криза“. Први спорат дека станува за бегалци од со војна уништени земји, а не за мигранти. Втори спорат дека станува збор за криза. Се сложувам со овие спорења, но поради поедноставување ќе го користам терминот мигрантска криза.

Бегалци од војни и конфликти отсекогаш постоеле, но Европа за првпат по војните во поранешна Југославија, е соочена со бегалски кризи со размери на хуманитарна катастрофа. Бегалците најчесто потекнуваат од „пропаднати земји“ разорени од (граѓански) војни, во кои своја улога има и западниот воен интервенционизам. Над половина (53 отсто) од бегалците на глобално ниво потекнуваат од три земји: Сирија, Авганистан и Сомалија, а ако се вклучат бегалците од Судан и Јужен Судан, Конго, Мијанмар (Бурма), ЦАР, Ирак и Еритреа, овие десет земји вкупно сочинуваат 77 отсто од бегалците. Распадот на Либија пак за шверцерите на луѓе ја отвори средномедитеранската маршрута од Либија кон Италија преку која во 2014 година се прошверцувани над 200.000 луѓе, а трагично се загинати околу 3.400 луѓе. Сега бегалската река е насочена во источномедитеранската маршрута која понатаму минува низа Македонија и Балканот.

Тоа што уште минатата година го привлече вниманието не е само бројот на бегалците, туку и отсуството на солидарност, како и нечовечкиот третман посебно од страна на шверцерите со луѓе. Уште минатата година беше шокантно отсуството на солидарност (со Италија) поради кратење на програмите за бегалците. И тоа не тренд само во ЕУ. И далечната Австралија одби да ги прифати бродовите со бегалци кои половеа кон нив. Или, пак, богатите земји од Персискиот залив кои се длабоко вмешани во сиријската војна, немаат прифатено сиријски бегалци. Шокантните загинувања на десетици бегалци во Македонија и на илјадници во Медитеранот неминовно го свртеа фокусот на јавноста кон третманот од изнудувања, кражби и киднапирања на бегалци до масовни гробници во Тајланд на бегалци убиени само зошто немале повеќе пари да платат на шверцерите на луѓе.

merkel-machitel-merkel-spasitelНо дали може да збориме за мигрантска криза во Европа? Ако се погледне светската мапа на бегалци, минатата година најмногу бегалци прифатил Пакистан (од Авганистан) околу 2 милиони, а оваа година се тоа Турција, Либан и Јордан кои даваат прибежиште на околу 4 милиони Сиријци. Најмногу бегалци по глава на жител има Либан, кој на 1000 жители има околу 250 бегалци. Во првите десет земји кои најмногу прифатиле бегалци има само две од ЕУ: Шведска и Малта на 9-то и 10-то место. ЕУ има околу 500 милиони жители и во екстремен случај сите 4 милиони сиријски бегалци и 2.5 милиони авганистански бегалци да дојдат во ЕУ тоа би било 13 бегалци на 1000 жители. Толку сега има во Малта или Шведска и нема толкава драма. ..

 
Мојот прекрасен Охрид! [3] септември 05th, 2014 by Анонимен, No Comments

Охрид е неоспорно врвната туристичка дестинација во Македонија и меѓу десетте врвни дестинации на Балканот. Двапати, претходниот месец, коментирав дека Охрид треба да одлучи каква стратегија ќе развива: за пониско ниво на туристи (најниска цена), за повремени жители (станови), за лесна пристапност или за повисоко ниво на туристи? За Охрид не може да биде основна стратегија масовниот туризам или повремените жители, насоката треба да бидат два можни стратешки пристапа: лесна пристапност и  врвна туристичка понуда за повисоко ниво туристи, кои меѓусебно се комплементарни. Во Мојот прекрасен Охрид! (2) пишував за стратешкиот пристап на лесна пристапност, а во ова последно продолжение за врвниот туризам.

mojot-prekrasen-ohrid-2Прво мора да си одговориме што го чини Охрид најврвна дестинација? Секако тоа е езерото, но езерото не како плажа, туку како пејсаж, надополнет со Галичица и исклучителното културно наследство. Доволно е да ги прелистате клучните светски прегледи за туризам и ќе видете дека во презентацијата на Охрид нема капачи на плажа, туку го има Св. Јован Канео, Св. Наум, Св. Климент …Тогаш стратешкиот пристап за врвна туристичка понуда треба да се состои од заштита на Охрид, врвна угостителска инфраструктура и приказна, нарација.

Почетокот на било која туристичка стратегија за Охрид мора да е заштита на Охрид, заштита на езерото, заштита на културното богатство и заштита на националниот парк Галичица. За заштита на езерото значајно е постигнувањето на билатералниот договор за заштита на езерото меѓу Македонија и Албанија од 2004 година, за кој се грижи билатерален комитет и секретаријат. Секако клучен проект за заштита на езерото е рехабилитација и надградба на постоечкиот колекторски систем и негова доградба кон Св. Наум и кон Радожда и Албанија. И ова е проект кој градот ќе нема сили сам да го изведе туку ќе биде неопходна голема национална и меѓународна поддршка. ..

 
Мојот прекрасен Охрид! [2] август 21st, 2014 by Анонимен, No Comments

Во коментарот кој претходеше на овој, поттикнат од расправата за (не)успешноста на туристичката сезона во Охрид, коментирав дека Охрид е неоспорно најврвната туристичка дестинација во Македонија, и не само во тука туку и на Балканот, а од друга страна Охрид, како и Македонија, е соочен со трендот на намалување на домашните туристи и раст на странските туристи. Порастот на странските туристи најверојатно се должи на владините мерки за подобрување на авиотранспортот и на субвенциите за странски туристи. Во недостаток на истражувања и анкети за причините за намалување на домашните, мојата претпоставка тоа е поради сегментацијата на интересот на туристи од Македонија.

mojot-prekrasen-ohrid-2Охрид треба да одлучи каква стратегија ќе развива: за пониско ниво на туристи (најниска цена), за повремени жители (станови), за лесна пристапност или за повисоко ниво на туристи?

Владините субвенции за странски туристи, можат да бидат дел само од стратегија на најниска цена и привлекување на гости на пониско ниво. Ваквата стратегија може да функционира само на средни патеки, повеќе како мерка за преживување, отколку како мерка за развој. Охрид како своја предност го има културното наследство и националниот парк.  Плажите на скоро 700 метри надморска височина можат да бидат дополнување на тоа што е предност на Охрид, а не основна понуда. Охрид не може да биде  конкурентен на масовниот олинклузив-туризам на Турција или Бугарија, или на апартманскиот туризам на Грција. И градбата на станови за повремени жители не би требало да биде пристапот за развој на туризмот во Охрид поради деградација на природата и ограниченото влијание на туристичките приходи.

Доколку Охрид не сака или не може да биде конкурентен во масовниот туризам, или пак во повремените жители, во која насока треба да се работи? Може да се размислува за два можни стратешки пристапа: лесна пристапност и  врвна туристичка понуда за повисоко ниво туристи. И двата пристапи имаат предност бидејќи не се засноваат на најниска цена, но бараат сеопфатен пристап. ..

 
Previous