ДУИ за „либанизација“ на Македонија

Македонија мора да рече не за етнизација на политиката, не за етнички квоти и да за систем на заслуги во кој ќе има место и за етнички Албанци или Турци или за кој било друг за премиер и претседател како кандидати на меѓуетнички коалиции или граѓански партии Демократската унија за интеграции (ДУИ) веќе по правило […]

The post ДУИ за „либанизација“ на Македонија appeared first on Нова Македонија.

ДУИ за „либанизација“ на Македонија

Македонија мора да рече не за етнизација на политиката, не за етнички квоти и да за систем на заслуги во кој ќе има место и за етнички Албанци или Турци или за кој било друг за премиер и претседател како кандидати на меѓуетнички коалиции или граѓански партии Демократската унија за интеграции (ДУИ) веќе по правило […]

The post ДУИ за „либанизација“ на Македонија appeared first on Нова Македонија.

СДСМ: ниту демократија, ниту правда, ниту Европа!

Да, накратко, демократија, правда, Европа се трите прашања на кои СДСМ дојде на власт, за по седум години да може да заклучиме дека СДСМ не постигна ниту една од политичките цели, односно не донесе ниту демократија, ниту правда, ниту Европа! Изборите се распишаа на 14 февруари, по некоја случајност, за традиционалистите на Св. Трифун, заштитникот […]

The post СДСМ: ниту демократија, ниту правда, ниту Европа! appeared first on Нова Македонија.

Од отворена ЕУ, преку Отворен Балкан, до затворена Македонија

Зошто ДУИ/СДСМ не соберат храброст и не ги заштитат интересите на своите граѓани, кои самите со својата неспособност ги донесеа во ваква понижувачка состојба? Зошто од ветувања за отворена ЕУ, преку Отворен Балкан, нѐ донесоа до затворена Македонија? Многу едноставно, бидејќи нивната бесрамна понизност пред Грција и Западот, кои тие ги нарекуваат „Европски сили“, е […]

The post Од отворена ЕУ, преку Отворен Балкан, до затворена Македонија appeared first on Нова Македонија.

Гревовите на СФРЈ

„Југословенскиот супремизам“ е првиот грев, бидејќи сега Македонија се обидува да „обуе чевли со многу поголем број“, кои очигледно беа преголеми и за СФРЈ. Следните гревови на СФРЈ се државната доминација со авторитарна култура и ограничена граѓанска одговорност и граѓанско општество, како и ограничен приватен сектор. Овие се од значење бидејќи се рефлектираат во македонската […]

The post Гревовите на СФРЈ appeared first on Нова Македонија.

СФРЈ е мртва, да живее СФРЈ!

Додека најголемиот дел од посткомунистичките земји ослободени од советска окупација и од комунизмот што не го сакаат влегоа со ентузијазам во транзиција во демократија, приватна економија, а некои од нив во независност и започнаа со реформи и раст, во СФРЈ не се случи тоа Низ подолг период размислувајќи за заостанувањето на развојот и растот во […]

The post СФРЈ е мртва, да живее СФРЈ! appeared first on Нова Македонија.

Темпо е мртов, да живее О’Брајан!

Тоа што го гледаме седум години не е јасна визија за ЕУ, туку јасна визија за бесрамно крадење, криминал и корупција. Затоа, еве, да ги користам зборовите на О’Брајaн и изборот е меѓу „нешто друго“, ЕУ-пат што ВМРО-ДПМНЕ ќе го презентира на изборите, и „визија за крадење, криминал и корупција“, неспособноста нема да ја спомнувам, […]

The post Темпо е мртов, да живее О’Брајан! appeared first on Нова Македонија.

Нема пилот во авионот

Случајот со пасошите и јавната комуникација на водството на земјата дефинитивно ја отстранува можната дилема за тоа дали има пилот во авионот. Последните јавни настапи на водството целосно ги разоткриваат состојбите и тие веќе без дилема се полоши од претпоставуваното „Има ли пилот во авионот?“ е комедија од мојата рана младост од 1980-тите, а остана […]

The post Нема пилот во авионот appeared first on Нова Македонија.

Каков распад од невидена неспособност!

Овој распад што го гледаме на секој чекор е резултат на спиралата на неспособност и нелегитимност. Поради општата перцепција во јавноста за неспособноста на СДСМ, би додал и нивната неработливост, тешко успева да победи на избори, да го победи ВМРО-ДПМНЕ. Со спорна легитимност, особено по локалните избори, со сила владее, што уште повеќе ја изложува […]

The post Каков распад од невидена неспособност! appeared first on Нова Македонија.

Две илјади дваесет и четврта не е само лоши вести

И во 2024 година ќе има можност за избор или избори и надвор и дома. Во 2024 година ќе има важни избори во САД, ЕУ, Русија, но и во важни регионални сили како Индија, Мексико, Венецуела, Јужна Африка. И, секако, претседателски и парламентарни избори во Македонија Минатата недела во „Две илјади дваесет и трета, студена […]

The post Две илјади дваесет и четврта не е само лоши вести appeared first on Нова Македонија.