„Тази тест не е тест, освен…“

Серолошките антитела-тестови не се тестови, освен ако не треба да го делегитимираш опонентот (јавна тајна е фракционерството во СДСМ Куманово) и да ја одбраниш својата позиција Има бугарска анегдота за „тази дупка не е дупка“, која е применлива за опис на неколку состојби и за македонско-бугарските односи, и за справувањето со коронавирусот. Минатата седмица во […]

The post „Тази тест не е тест, освен…“ appeared first on Нова Македонија.

Лаги, проклети лаги и статистика

Статистиката, како репродуктивниот индекс и стапката на смртност, и со нив поврзаните сезонскa зависност и имунитет се клучни за носење правилни одлуки. Според некои студии, со физичкото дистанцирање досега се спасени 8 милиони луѓе од смрт „Постојат три вида лаги: лаги, проклети лаги и статистика“ е фраза што ја популаризирал Марк Твен, а се однесува […]

The post Лаги, проклети лаги и статистика appeared first on Нова Македонија.

Економски мерки без мерки

Разбирањето на солидарноста значи во засегнатите сектори и фирми сите да придонесат за поднесување на товарот на економската криза, и тоа работници – работодавци – држава, како и меѓу самите фирми во синџирите на поврзаност Две седмици по „Премногу за да пропаднат… дали?“ се потврдуваат повеќето тези што се поставени во наведениот коментар: мерките не […]

The post Економски мерки без мерки appeared first on Нова Македонија.

Три работи за подобрување: тестирањето, следењето на контактите и болниците

Со овие подобрувања ќе може да се намалат човечките жртви, да се подобри контролата и да се овозможи побрзо ублажување на мерките за социјално дистанцирање за да се спречи целосен економски колапс По написот „Македонија заличува на организирана држава“, посветен на ковид-19, добив прашања на што е заснован тој заклучок. Неколку работи за тоа. Прво, […]

The post Три работи за подобрување: тестирањето, следењето на контактите и болниците appeared first on Нова Македонија.