Корона во Македонија, четири месеци потоа

Во меѓувреме и знаењата за сезонскиот карактер, имунитетот и вакцината се многу појасни. Короната не е сезонска и не замина во април со затоплувањето, имунитет постои (антитела на излекувани се користат во лекување), а вакцината нема да се случи пред средината на 2021 година. Значи треба да се соочиме дека овие две години (2020/2021) треба […]

The post Корона во Македонија, четири месеци потоа appeared first on Нова Македонија.

Загрижени незагрижени за корона

Скоро еден од двајца граѓани, кои не се загрижени лично за себе и за ширење на вирусот на други луѓе, се поврзани со граѓаните што не веруваат дека постои вирусот или веруваат во конспирациски теории Еден од десет граѓани во Македонија смета дека не постои коронавирус, а еден од дваесет верува дека коронавирусот е поврзан […]

The post Загрижени незагрижени за корона appeared first on Нова Македонија.

Блескава власт и багра народ (2)

Во моментот кога почнаа да се заговараат избори во полн капацитет се активира клиентелистичкиот карактер на македонската политика: Владата почна да корумпира гласачи, а МВР престана да казнува Минатата недела кога започнав да пишувам за „Блескава власт и багра народ“, односно за перцепцијата за неуспешноста во справувањето со короната и напорите за лоцирање на вината […]

The post Блескава власт и багра народ (2) appeared first on Нова Македонија.