Законот за јазиците

Минатата седмица во коментарот „Ќе преживее ли Собранието уште еден црн ден“, во врска со донесувањето на контроверзниот Закон за употреба на јазиците, напишав дека тоа ќе ги стави политичките партии пред тест на капацитетот за владеењето на правото и политички дијалог, што во најпесимистичкото сценарио ќе заврши со уште еден црн ден за Собранието. Во оптимистичките сценарија ќе имаше одговорен однос за политичкиот дијалог од власта пред сѐ од ДУИ, а потоа и од СДСМ, односно власта требаше да понуди политички дијалог за суштински амандмани за законот, ако ВМРО-ДПМНЕ ги повлече формалните амандмани. Се чини дека очекувањата за оптимизам се неодржливи и кога е политичкиот дијалог во прашање може веднаш да се претпостави дека ќе се случи најпесимистичкото сценарио.

Веројатно најголемата одговорност за ваквата разврска ја носи ДУИ, со директно придонесување за контроверзноста и своето инаетливо инсистирање. За илустрација, Талат Џафери, претседател на Собранието, симбол на блокирање закон со бескрајна расправа по него, прво ги покани амандманите, па потоа не дозволи расправа по нив. Не е докрај јасно дали инсистирањето на ДУИ е поради тоа што Законот за јазиците, произлегува од договорот од Пржино, па ДУИ смета дека како последна неисполнета обврска треба да се исполни. Во договорот од Пржино, има одредба за целосно спроведување на Охридскиот рамковен договор, но не е јасно дали тоа се однесува на Законот за јазиците. Но и ако е така тој закон треба да биде усогласен од четирите партии-потписнички: СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ, ДПА и ДУИ. Нејасно е зошто ДУИ го оштети политичкиот дијалог во момент кога е тој неопходен за спорот за името и за реформските приоритети? Зошто ДУИ се одлучи за законот (врапче во рака), а не за НАТО и ЕУ (гулаб на гранка)? Или, пак, точно поради тоа се одлучи, во неизвесност на НАТО и ЕУ, барем да се донесе законот? Некои коментатори како мотивација го изнесуваат ставот дека ДУИ прави сѐ што е можно за да му нанесе штета на СДСМ. Точно е дека СДСМ ќе ја истрпи најголемата штета од донесувањето на законот, но не е јасно кој би бил мотивот на ДУИ за такво однесување.

Read more