Пругата кон Бугарија

Пред многу години, со драг пријател од еден од водечките институти во Софија, говоревме за македонско-бугарските односи, за националниот интерес. Пријателот ми вели: „Знаеш ли што се бугарските национални интереси? Тоа е интересот на десетте најбогати Бугари зададен за остварување на сите нас“. Иако левичарски симплифициран став, дека националните интереси се затскриени трговски интереси за […]

The post Пругата кон Бугарија appeared first on Нова Македонија.

Едниот не сака лидерска средба, другите ќе го блокираат Собранието

Во реторика на „хунта“ или „мафија“ за едната страна или „криминалци“ за другата страна, кој со кого ќе прифати да води политички дијалог? Со години добронамерници нѐ советуваат дека треба да се воспостави политички дијалог, барање на најширока можна политичка поддршка, особено за клучни прашања од национален интерес. Ние и имаме два договори поради нефункционирање […]

The post Едниот не сака лидерска средба, другите ќе го блокираат Собранието appeared first on Нова Македонија.

Кој срам за ЕУ и интеграциите

Преведено на маалскиот силеџиски јазик на Каракачанов, ЕУ ѝ препорачува на страната што е булирана, која е силувана, да се договори со силеџијата, со силувачот! Ете и до тоа се стигна, најголемите приврзаници на ЕУ и на ЕУ-интеграциите на Македонија да молчат од срам за дејствувањето на ЕУ кон и во Македонија. За многу кратко […]

The post Кој срам за ЕУ и интеграциите appeared first on Нова Македонија.

Има ли пилот во Комисијата за заразни болести!?

Нема тука логика, само избегнување одговорност. Расте бројот на случаи, не е доволно да биде виновен „примитивниот народ“ што не дава контакти, туку треба и ред рестриктивни мерки, секако онаму каде што власта е веќе скарана и на нож – угостителството. Власта си е супер, не чинат народот и кафеанџиите! Деновиве севкупното внимание на јавноста […]

The post Има ли пилот во Комисијата за заразни болести!? appeared first on Нова Македонија.