Нелегитимниот судски совет

Откако кон крајот на минатата година напишав „Параспур правосудство“, што повеќе може да се напише за македонското правосудство? Но сепак неразбирањето на Судскиот совет на концептите „легитимност“ наспроти „легалност“ (законски) и во поширок контекст „владеење на правото“ наспроти „правна држава“ (état légal), неопходно е да се алармира Дирк Јан Коп, холандскиот амбасадор во Македонија, повторно […]

The post Нелегитимниот судски совет appeared first on Нова Македонија.

„Доживотен мандат за Павле Трајанов (2)“

Според четирите критериуми, големина и број на изборни единици, изборна формула, изборен праг и број на пратеници, актуелниот изборен модел во Македонија е еден од најпропорционалните изборни модели во Европа и е на второ место од 32 земји, а ако се исклучат земјите под еден милион жители би била прва во Европа. Македонија има попропорционален […]

The post „Доживотен мандат за Павле Трајанов (2)“ appeared first on Нова Македонија.

„Доживотен мандат за Павле Трајанов“

Дали „доживотен мандат за Павле Трајанов“ е дискредитација, дали е нелегитимно некој да биде избиран во парламентот повеќе мандати и дали тоа важи и за Али Ахмети, лидерот на ДУИ, кој е пратеник 21 година, за разлика од Павле Трајанов, кој е пратеник 13 години? Од друга страна, тоа што ДУИ не е способна за […]

The post „Доживотен мандат за Павле Трајанов“ appeared first on Нова Македонија.

„ЕУ-фронт“ против ЕУ-преамбула (4)

ВМРО-ДПМНЕ прави компромис со тоа што би прифатил внесување на „Бугарите во Уставот“, но сега компромисот не е само на товар на етничките Македонци туку треба да биде споделен и од етничките Албанци и од другите заедници Предлогот од ВМРО-ДПМНЕ дека се спремни да прифатат промена на преамбулата на Уставот на Македонија, според т.н. „хрватски […]

The post „ЕУ-фронт“ против ЕУ-преамбула (4) appeared first on Нова Македонија.

„ЕУ-фронт“ против ЕУ-преамбула (3)

Многумина од противниците на хрватскиот модел истакнуваа дека тој е во спротивност на Охридскиот рамковен договор. Но… Преамбулата договорена со тој договор не е преамбулата утврдена со амандманите IV од 2001 година. Да, преамбулата во Охридскиот рамковен договор е различна од преамбулата во Уставот Предлогот на ВМРО-ДПМНЕ дека е подготвена да прифати промена на преамбулата […]

The post „ЕУ-фронт“ против ЕУ-преамбула (3) appeared first on Нова Македонија.

„ЕУ-фронт“ против ЕУ-преамбула (2)

Самата преамбула на Уставот од 1974 година го дефинира деликатниот баланс на македонската држава за „историските стремежи на македонскиот народ за национална слобода и државна самостојност“ и „на народностите за рамноправност“, кој ќе продолжи да се бара во Уставот на независна Македонија Предлогот на ВМРО-ДПМНЕ дека се подготвени да прифатат промена на преамбулата на Уставот […]

The post „ЕУ-фронт“ против ЕУ-преамбула (2) appeared first on Нова Македонија.

„ЕУ-фронт“ против ЕУ-преамбула

На непрочитано се дигна „ЕУ-фронт“ против ЕУ-преамбула, таа истата преамбула што ја промовира премиерот Ковачевски, со експресно отфрлање од неколку партии во власта, провладини ботови што го обвинуваат ВМРО-ДПМНЕ дека повикува на геноцид, со (вон)парламентарни политичари што повикуваат на одбрана на Охридскиот рамковен договор (ОРД) и се закануваат дека изборот на „хрватскиот модел“ ќе води […]

The post „ЕУ-фронт“ против ЕУ-преамбула appeared first on Нова Македонија.

Игри на среќа се арам, но… (2)

Правилото „500 метри растојание“ може да стане „500 евра растојание“, како што направи лапсус еден познат функционер? Дали се отвора простор за корупциско влијание во одредување на „најкраткиот безбеден пат“? Игрите на среќа се арам е мој личен став и општествен став, но други луѓе го прават тоа и игрите на среќа, дозволени или забранети, […]

The post Игри на среќа се арам, но… (2) appeared first on Нова Македонија.

Игри на среќа се арам, но…

„Но“ е поради три причини: (не)предвидливост на бизнисот, идеолошка и поради регулаторна корупција Игрите на среќа се арам, е став што го имам изградено во раната младост, во гимназиските денови, и ниту се коцкам, ниту играм спортска или лото, дури не купувам ни среќки. Но многумина други го прават тоа, а игри на среќа дозволени […]

The post Игри на среќа се арам, но… appeared first on Нова Македонија.

„Безбеден град“

Кога сме кај анализи за „безбеден град“ и намалување на криминалот, дали може МВР да објави колку има запленето не марихуана, туку хероин и кокаин, во периодот 2018 – 2022 година, и да направи споредба со претходните пет години. Или орвелски е системот да се вика „Безбеден град“, да се случуваат инциденти со убиени и […]

The post „Безбеден град“ appeared first on Нова Македонија.