Социјалдемократи за етнички лични карти!?

Македонските политичари знаат да изненадат, непријатно, со отсуство на каква било ориентација, и за идеологија и за приоритети? Кога сите граѓани очекуваат фокус на справување со ковид-19, како здравствено така и економски, постојано се случуваат дефокусирања, како укинување на историја во основното образование, македонски државјанства со сведоци, недела неработен ден и, еве, сега воведување графа […]

The post Социјалдемократи за етнички лични карти!? appeared first on Нова Македонија.

Министерски ѕвезди во пад?

Кога размислувам за ефектите на Венко Филипче, Мила Царовска и на Љупчо Николовски, на памет ми доаѓа еден легендарен спортски коментар, ми се чини од познатата атлетичарка и спортска новинарка Милка Бабовиќ, која, коментирајќи уметничко лизгање, рече „диван лет, красан пад“ Дилемата дали во 2021 година повторно сме во 2009 година, дали се наоѓаме на […]

The post Министерски ѕвезди во пад? appeared first on Нова Македонија.

Среќна нова 2009 година?

Дали споредбите на 2009 година и 2021 година, и споредбата на Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ тогаш, и на Зоран Заев и СДСМ сега, се аргументирани? Поддржувачи на власта тврдат дека споредбите не се основани Дали во 2021 година, повторно сме во 2009 година? Дали се наоѓаме на раскрсница меѓу неколку сценарија и сите се вртат […]

The post Среќна нова 2009 година? appeared first on Нова Македонија.

На пат кон банкрот или…?

Неотчетност и корупција се продуктот на патрон-клиентелистичкиот систем, воспоставен од СДСМ и за кој СДСМ ќе мора да се одлучи! Во кој правец се движи Македонија? Кои се перспективите, на сите нивоа, во 2021 година? Дали имаме сила и капацитет да се повратиме од кризата и рецесијата? Се чини се доближуваме до крајот или до […]

The post На пат кон банкрот или…? appeared first on Нова Македонија.

Две илјади дваесет и прва – ресетирај се!

Насилниот упад во Конгресот на САД веројатно го означува крајот или почетокот на крајот на американскaта исклучителност, на 160 години изградена согласност за демократијата, вклучувајќи и мирен пренос на власта На преминот во 2021 година ѝ рековме на 2020 година да си оди и да не се повторува, поради ковид-19 или коронавирусот што го погоди […]

The post Две илјади дваесет и прва – ресетирај се! appeared first on Нова Македонија.