Пркос стоп, послушници напред?

Можеби е само гаф на Зоран Заев, кој можеби не разбира дека пркос е доблест, позитивна особина. Поверојатно е дека е уште еден од знаците на понатамошна груевизација на СДСМ, на власта, која ќе ја означи отстранување на сите што се критични, кои можат да се спротивстават, и поставување Yesman-послушници! Некој, пред десетина дена, да […]

The post Пркос стоп, послушници напред? appeared first on Нова Македонија.

Враќање во минатото

Ќе биде целосна иронија на враќање во минатото доколку се распаднат придобивките од лидерската средба и сегашната ескалација продолжи, на пример, со повик на ВМРО-ДПМНЕ за бојкот на Собранието и за бојкот на локалните избори поради стравување дека истите тие нема да бидат фер Запрашан дали работата на Собранието изминатиов викенд, за петтиот пакет мерки […]

The post Враќање во минатото appeared first on Нова Македонија.

Шарена револуција или шарени лаги?

Секако дека има обиди за партиски влијанија и дека политичките партии се обидуваат да ги употребат граѓанските движења и акции во свои цели, што не значи дека целите на граѓанските движења не се легитимни Петгодишнината на Шарената револуција е повод за оцена на граѓанското општество и активизам во Македонија. Вообичаениот наратив за граѓанскиот активизам е […]

The post Шарена револуција или шарени лаги? appeared first on Нова Македонија.

Лидерски договор или заговор?

Промената од „голема четворка“ во „лидер на власта и на опозицијата“ може да е израз на тоа што во моментот најголемиот политички јаз е меѓу СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, или пак позначајна промена, веројатно со меѓународна поддршка, од етнички партиски дијалог во идеолошки дијалог Лидерската средба меѓу Зоран Заев, лидер на власта, и Христијан Мицковски, лидер […]

The post Лидерски договор или заговор? appeared first on Нова Македонија.