Демократија без вредности и натпревар

Демократијата не е само процедура, демократијата е и политичка култура и натпревар. Голема сенка на првите внатрепартиски директни избори во СДСМ фрли политичката некултура, како јавно обелоденување за гласањето (на избори со еден кандидат) и целосно некритично фалење и на изборот и на кандидатот! И, секако, фактот дека нема натпревар, туку има избор од еден […]

The post Демократија без вредности и натпревар appeared first on Нова Македонија.

Широка влада со чесни вмровци

Зошто не е искрен? Затоа што повикот на Зоран Заев им е упатен на чесните вмровци! Зоран Заев и СДСМ ја продолжуваат комунистичката политика од СФРЈ на вклучување на „чесните Албанци“ во власта, само сега тоа се чесните вмровци! Коа почнував да пишувам, прашав познат колумнист, кој имаше дневна колумна, како успева да добие инспирација […]

The post Широка влада со чесни вмровци appeared first on Нова Македонија.

Оспорени граници

Не сакам да влетам во замката на плукање и осудување на ставовите на Љубчо Георгиевски од две причини. Го почитувам Љубчо Георгиевски како еден од катализаторите, поттикнувачи на независна Македонија и сметам дека „сите прашања заслужуваат одговори“, наспроти состојбата на умот каде што „некои прашања не заслужуваат одговори“ „Оспорени граници“, не е анализа за бугарско-македонските […]

The post Оспорени граници appeared first on Нова Македонија.