Короната е жива, одговорноста е умрена

Можеби власта мисли дека со евтините приказни ќе ја избегне одговорноста, но се лаже. Тоа нема да се случи во форма на оставки или разрешувања, но ќе се случи во форма на делегитимирање пред граѓаните и пред меѓународната заедница Нова недела, нови скандали, уште претходните не стигнуваат до врвот, етничките лични карти не доживеаја ниту […]

The post Короната е жива, одговорноста е умрена appeared first on Нова Македонија.

Социјалдемократи за етнички лични карти!?

Македонските политичари знаат да изненадат, непријатно, со отсуство на каква било ориентација, и за идеологија и за приоритети? Кога сите граѓани очекуваат фокус на справување со ковид-19, како здравствено така и економски, постојано се случуваат дефокусирања, како укинување на историја во основното образование, македонски државјанства со сведоци, недела неработен ден и, еве, сега воведување графа […]

The post Социјалдемократи за етнички лични карти!? appeared first on Нова Македонија.

Министерски ѕвезди во пад?

Кога размислувам за ефектите на Венко Филипче, Мила Царовска и на Љупчо Николовски, на памет ми доаѓа еден легендарен спортски коментар, ми се чини од познатата атлетичарка и спортска новинарка Милка Бабовиќ, која, коментирајќи уметничко лизгање, рече „диван лет, красан пад“ Дилемата дали во 2021 година повторно сме во 2009 година, дали се наоѓаме на […]

The post Министерски ѕвезди во пад? appeared first on Нова Македонија.

Среќна нова 2009 година?

Дали споредбите на 2009 година и 2021 година, и споредбата на Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ тогаш, и на Зоран Заев и СДСМ сега, се аргументирани? Поддржувачи на власта тврдат дека споредбите не се основани Дали во 2021 година, повторно сме во 2009 година? Дали се наоѓаме на раскрсница меѓу неколку сценарија и сите се вртат […]

The post Среќна нова 2009 година? appeared first on Нова Македонија.

На пат кон банкрот или…?

Неотчетност и корупција се продуктот на патрон-клиентелистичкиот систем, воспоставен од СДСМ и за кој СДСМ ќе мора да се одлучи! Во кој правец се движи Македонија? Кои се перспективите, на сите нивоа, во 2021 година? Дали имаме сила и капацитет да се повратиме од кризата и рецесијата? Се чини се доближуваме до крајот или до […]

The post На пат кон банкрот или…? appeared first on Нова Македонија.