Темпо е мртов, да живее О’Брајан!

Тоа што го гледаме седум години не е јасна визија за ЕУ, туку јасна визија за бесрамно крадење, криминал и корупција. Затоа, еве, да ги користам зборовите на О’Брајaн и изборот е меѓу „нешто друго“, ЕУ-пат што ВМРО-ДПМНЕ ќе го презентира на изборите, и „визија за крадење, криминал и корупција“, неспособноста нема да ја спомнувам, […]

The post Темпо е мртов, да живее О’Брајан! appeared first on Нова Македонија.

Нема пилот во авионот

Случајот со пасошите и јавната комуникација на водството на земјата дефинитивно ја отстранува можната дилема за тоа дали има пилот во авионот. Последните јавни настапи на водството целосно ги разоткриваат состојбите и тие веќе без дилема се полоши од претпоставуваното „Има ли пилот во авионот?“ е комедија од мојата рана младост од 1980-тите, а остана […]

The post Нема пилот во авионот appeared first on Нова Македонија.

Каков распад од невидена неспособност!

Овој распад што го гледаме на секој чекор е резултат на спиралата на неспособност и нелегитимност. Поради општата перцепција во јавноста за неспособноста на СДСМ, би додал и нивната неработливост, тешко успева да победи на избори, да го победи ВМРО-ДПМНЕ. Со спорна легитимност, особено по локалните избори, со сила владее, што уште повеќе ја изложува […]

The post Каков распад од невидена неспособност! appeared first on Нова Македонија.

Две илјади дваесет и четврта не е само лоши вести

И во 2024 година ќе има можност за избор или избори и надвор и дома. Во 2024 година ќе има важни избори во САД, ЕУ, Русија, но и во важни регионални сили како Индија, Мексико, Венецуела, Јужна Африка. И, секако, претседателски и парламентарни избори во Македонија Минатата недела во „Две илјади дваесет и трета, студена […]

The post Две илјади дваесет и четврта не е само лоши вести appeared first on Нова Македонија.

Две илјади дваесет и трета, студена војна 2

Зошто студена војна 2? Доколку првата студена војна беше меѓу првиот свет – либералните демократии, и вториот свет – комунистичките земји сојузници на СССР, а сите другите беа во третиот свет или Движењето на неврзаните, кои се блоковите денес? Традиционално последниот и првиот коментар ги посветувам на годишен поглед – анализа на главните случувања, трендови […]

The post Две илјади дваесет и трета, студена војна 2 appeared first on Нова Македонија.

Нација во шок!

Како што нацијата се мобилизираше, така растеа надежите дека Вања ќе биде пронајдена жива. Дури и МВР се мобилизираше под јавен притисок, и кога објави дека конечно има нови информации, надежта порасна. И дојде лошата вест, наместо жива Вања, откриено двојно убиство Во неделата доцна навечер едно соопштение на Министерството за внатрешни работи (МВР) и […]

The post Нација во шок! appeared first on Нова Македонија.

ОБСЕ оди си дома!

OSCE go home или ОБСЕ оди си дома, не е револт поради сообраќајниот хаос предизвикан од неспособноста на власта, ниту обид да му го расипам расположението на Бујар Османи, министер за надворешни работи на Македонија и претседавач на ОБСЕ. ОБСЕ оди си дома е посветен на потребата за преиспитување на ОБСЕ, генерално и особено во […]

The post ОБСЕ оди си дома! appeared first on Нова Македонија.

Милеј, поуките од неговата победа

Кои се поуките за Македонија? Македонија не е банкротирана држава со 140 проценти инфлација, но е на пат натаму. Во основа, и ние имаме клиентелистички популизам, каде што голем дел од буџетот се троши на социјални давачки и јавна администрација, а многу малку на вложувања и развој „Десничарскиот кандидат Хавиер Милеј победи во Аргентина“ беа […]

The post Милеј, поуките од неговата победа appeared first on Нова Македонија.

Музеј на беззаконие и неказнивост

Деновиве во Сопот, Куманово, се отвори уште еден музеј. Овој музеј предизвика контроверзии и скандал уште на денот на отворањето. Можеби затоа што се отвори музеј на беззаконие и неказнивост! Да, да, музеј на беззаконие и неказнивост се отвори, не сум грешка, бидејќи тоа не е музеј на УЧК. Или УЧК (ДУИ-Али Ахмети) и беззаконие […]

The post Музеј на беззаконие и неказнивост appeared first on Нова Македонија.

#NotATarget

Покрај многу домашни теми, подобро речено скандали, трета недела по ред се осврнувам на последната ескалација на деценискиот израелско-палестински конфликт или војна/и, затоа што оваа војна можеби ќе биде најбруталната, најкрвавата и најдолгата, но и со капацитет да има најголемо влијание на светот. Веќе по само еден месец, со над десет илјади загинати и еден […]

The post #NotATarget appeared first on Нова Македонија.