Промена на режим во три чекори

Во атмосфера на растечка партиска поларизација меѓу власта и опозицијата, меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, често се говори за промена на владата. Промена на владата е прашање за кое ако се гледа површината е едно од ретките прашања за кое навидум постои согласност меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. Навидум, бидејќи кога говорат за промена на владата ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ мислат на многу различни работи. За ВМРО-ДПМНЕ тоа е реалност кое се случува во моментот. Според нив, односно според операцијата „Пуч“, СДСМ и странска разузнавачка служба соработуваат во наводен заговор, чија цел е разнишување на институциите и слабеење на земјата во контекст на спорот за името. За СДСМ тоа е посакувана состојба во иднина. Според нив, односно според изјави на водечки опозиционери, без вклучување на меѓународната заедница, не е можно решение на политичката криза, кое според нив би завршило со избори и промена на власта. Оттука има уште една точка во која ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ се согласуваат: улогата на странски држави или меѓународната заедница. И, секако според едните во дестабилизација, а според другите во стабилизација на Македонија. Како и да е, се чини и ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ придаваат големо значење на улогата на странски држави и меѓународната заедница.

Улогата на меѓународната заедница во промена на режим (влада) е омилена тема во конспирациските разговори. Таа улога е видлива, транспарентна во промена на диктаторски режими, како тие во Ирак или Либија. Од друга страна улогата во промена на влади избрани на (горе-долу) демократски избори е предмет на континуирани полемики. Колкава е улогата на меѓународната заедница во мајданските настани и промена на власта во Украина, или пак во протестите кои ја потресоа Турција е полемика која никогаш нема да заврши. Љубителите на конспирации ќе тврдат дека сето тоа е заговор на Западот, други пак ќе тврдат дека е одраз на слободарските и демократските стремежи на граѓаните. Иако тие две работи не неминовно се исклучуваат.

promena-na-rezhim-vo-tri-chekoriМногу ретко, обично од одредена временска дистанца, се добива пристап до релевантни информации за вистината или барем за фрагменти за вистината. На пример, што се случуваше во Србија при промената на власта на Слобадан Милошевиќ, можеше да се прочита десетина години по падот на Милошевиќ, на 5 октомври 2000 година.

Read more

Студентите можат!

Автономната зона, студентскиот протест против состојбите и законите во високото образование, во организација на Студентскиот пленум влезе во втората недела и станува настан кој може да биде највлијателен во политичките процеси во земјава во еден подолг период.

studentite-mozhatСе чини и власта и опозицијата се затекнати од Студентскиот пленум и Автономната зона. По првичните обиди за делегитимизација на Студентски пленум од страна на провладини медиуми преку тврдењата дека  социјалдемократската младина (СДММ) стои зад сето тоа, Министерството за образование ретерира и го прифаќа Студентскиот пленум како легитимен претставник на студентите. Присуството на понекој од СДММ или пак граѓански организации блиски до опозицијата, или пак тоа што во активностите се вклучени професори блиски до СДСМ не може да ја оспорат автономноста на студентите. И на другата страна повеќемина кои го омаловажуваа народот, ги омаловажуваа граѓаните, сега ги величат, сега ја препознаваат моќта на граѓаните.

Read more

No more secrets!?

Во минатонеделниот коментар ја опишав нашата реалност со „бомби“ и „пучеви“ како сценарио за филм од Б класа продукција. „Бомбата“ и „пучот“ ќе имаат судска и политичка разврска. Политичката разврска ќе зависи пред сè од изворот на прислушувањето, како и убедливоста на ривалските наративи на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ. Кога го пишував тоа како недостатоци на наративот на ВМРО-ДПМНЕ ги оценив квалификацијата на делото (пуч), (не)одговорноста на (контра)разузнавачките служби и (не)постапувањето во однос на странските служби. Во наративот на СДСМ има недостатоци пред сè со наводниот мотив за „бомбата“. И додека не е најјасно какви ќе бидат штетите по ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, јасно е дека ќе има штети по политичкиот дијалог и Македонија.

no-more-secretsВо меѓувреме СДСМ, под слоганот „Вистината за Македонија“, започна со објавувањето на информациите кои ги поседува. Наводно 20.000 општествено влијателни лица се прислушувани во период од неколку години, за што СДСМ посочува на Сашо Мијалков и македонската државна безбедност.

Read more

Укажувач или соработник на странски служби?

Во свое обраќање до нацијата претседателот Обама, го обвинува републиканецот Меккејн, дека го уценувал со наводни документи за злоупотреби во финансирање на неговата кампања, обезбедени од севернокорејската разузнавачка служба. Меккејн одговара дека документите не се од севернокорејската разузнавачка служба, туку од патриоти од НЦА… Ова не може да биде реалност во САД, ова може да биде сценарио за филм од Б-класа. Ова сценарио за филм од Б-класа за жал стана реалност во Македонија. На „бомбата“ се надоврза „пуч“, а реакциите поларизирани, навивачки, секој за својата страна, за својата вистина.

ukazhuvach-ili-sorabotnik-na-stranski-sluzhbiНеколкумесечните изјави на Зоран Заев, лидерот на СДСМ, дека поседува информации т.н. „бомба“ која ќе ја принуди власта да се повлече, се разви во кривично обвинение против Зоран Заев и други вклучени лица. Иако е најавена судска разврска, таа не може да се случи без политичка разврска.

Се чини политичката разврска, која страна ќе стекне повеќе доверба од јавноста, од граѓаните, зависи пред сè од перцепциите за изворот на информациите кои Зоран Заев вели дека ќе ги објави и дека ќе ја срушат власта. Според власта изворот на информациите е странска разузнавачка служба, а според опозицијата тоа се патриоти од домашните безбедносни органи. Повеќемина сметаат дека собирање на информации од тој обем, стотици илјади разговори од илјадници различни личности, вклучувајќи шифрирани разговори на раководството на државата, не е можно без странска разузнавачка служба. Одговорот на прашањето кој е изворот ќе влијае на перцепциите на јавноста дали Зоран Заев е свиркач (whistleblower) – укажувач на криминални активности  или, пак, е соработник на странски разузнавачки служби. Тоа ќе го одреди правецот на политичката разврска. И неколку други перцепции ќе влијаат врз јавноста.

Read more